Dat er kinderen zijn die gevoeliger zijn dan andere kinderen is niet nieuw. Er bestaat een groep mensen die extra voelsprieten hebben uitstaan en daardoor meer kunnen voelen dan anderen. Dat is ongeveer 20 % van de bevolking en dat zijn Hoog Sensitieve Personen. Langzamerhand wordt deze groep (h)erkend en gaat men ‘rekening’ houden met hun extra voelsprieten. Nu is er een nieuwe groep kinderen ‘opgestaan’ en die zijn vele malen gevoeliger dan de HSP-ers. Ik noem ze de HCP-ers.
HCP
Het zijn kinderen die werkelijk hun hele communicatieve stelsel gebruiken om informatie te krijgen, maar ook om te communiceren. Je moet daarbij denken aan kinderen die op paranormaal gebied zo uitzonderlijk ontwikkeld zijn dat ze telepathisch, helderziend, helderhorend, helderruikend, heldervoelend, helderwetend en soms psychokinetisch zijn. Vandaar dat ik de naam HCP eraan verbind, omdat dat staat voor Heel Communicatief Persoon Deze groep kinderen kom ik de afgelopen tien jaar steeds vaker tegen en dat brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee. Waar een HSP-er 10, soms 20 keer meer informatie ontvangt ligt het bij een HCP- er vele malen hoger. Doordat alle zintuigen op zenden én ontvangen staan kan er soms wel 100 á 120 keer meer informatie binnenkomen dan bij een ‘normaal’ mens.
OVERPRIKKELING
Het ontvangen van meer informatie is niet altijd prettig, vooral als je niet weet wat je met de informatie moet doen. Bij HSP-ers ontstaat er vaak een overprikkeling die duidelijk in hun gedrag te zien is. Ze sluiten zich af of ze krijgen druk gedrag.
Een HCP- er daarentegen krijgt vaak ook psychische en fysieke problemen zoals: slaapproblemen, verlatingsangst, moeilijk corrigeerbaar gedrag, depressiviteit, faalangst, sociale problemen, teruggetrokken gedrag en/ of druk gedrag, angsten woedeaanvallen en agressief gedrag. Steeds meer zie je dat HCP- ers al op jonge leeftijd in de psychiatrie terechtkomen waar uiteindelijk geen sluitende en in de regel vooral een onbevredigende diagnose gesteld zal worden.
AFSLUITTECHNIEKEN
Als je er voor wil zorgen dat een HCP – er minder overprikkeld raakt dan moet je ervoor zorgen dat ze een goede, makkelijke en snelle afsluittechniek krijgen, zodat ze te veel prikkels kunnen weren.
In de loop der jaren heb ik me toegespitst op deze groep ‘nieuwe’ kinderen en heb behalve afsluittechnieken ook plannen van aanpak ontwikkeld omdat het voor ouders vaak een hele uitdaging is om een Heel Communicatief Kind op te voeden. Het begint met informeren en observeren om daarna een passend pedagogisch plan te maken.
Ieder kind is uniek en vaart zijn eigen weg. Dat doet een HCP-er ook, maar als ouders moet je wel aan het roer staan.