HSP, oftewel hoog sensitief persoon is een term die steeds vaker gehoord wordt. Ruim twintig procent van de wereldbevolking is HSP-er en dan is het maar al te goed dat er steeds meer aandacht aan besteed wordt. HSP heeft behalve voordelen ook aandachtspunten die soms voor belemmeringen in het leven kunnen zorgen.
Maar wat is een HSP-er nou precies? Het is een persoon die meer voelsprieten heeft uitstaan dan een ander en daardoor meer prikkels ontvangt. Deze prikkels kunnen zowel van binnen als van buitenaf komen. Door het ontvangen van deze prikkels kunnen ook de struikelblokken ontstaan, want als je deze prikkels niet goed of maar gedeeltelijk kan verwerken, kan er een overprikkeling ontstaan. Een overprikkeling die allerlei fysieke en psychische klachten met zich mee kan brengen, zoals: gedragsproblemen, angststoornissen, stemmingswisselingen, burn-out, vermoeidheidsklachten en onverklaarbare fysieke klachten.
Ruim 1 miljoen van de Nederlandse bevolking heeft te kampen met angsten, die soms hun leven zo beheersen dat een sociaal leven zeer beperkt of soms zelfs onmogelijk is. Meer dan een half miljoen Nederlanders heeft last van onverklaarbare fysieke klachten. In Nederland worden zelfs LOK (=lichamelijk onverklaarbare klachten) poliklinieken geopend om aan de behoefte te kunnen voldoen.
Kenmerken van een HSP-er:
Ze hebben een intensere beleving en hun waarneming is vaak gedetailleerder. Kleine dingen vallen hen sneller op en ze kunnen daar zeer geroerd door zijn. Muziek, kunst en de natuur kunnen hen zo raken dat ze er helemaal in opgaan. Gevoelens van anderen kunnen ze feilloos aanvoelen, hetgeen zowel een voordeel als een nadeel kan zijn. Ze zijn zorgzaam, plichtsgetrouw en vaak ook perfectionistisch. Het perfectionistische kan hen vaak opbreken, waardoor het een aandachtspunt wordt. Ze zijn daardoor gevoeliger voor burn-outs dan anderen, omdat ze zichzelf helemaal kunnen verliezen als ze zich geven aan een opdracht en/of doel. Fysieke, onverklaarbare lichamelijke klachten kunnen dan ontstaan zoals: nek- en schouderklachten, vermoeidheid, buikklachten en maagproblemen.
Het herkennen, maar vooral het erkennen van de klachten is al het halve werk wat betreft het oplossen hiervan. Het is voor een HSP-er belangrijk dat men leert hoe je met je gevoeligheid om kan gaan. De maatschappij zal zich niet aanpassen aan je gevoeligheid: jij moet je aanpassen aan de maatschappij. Door middel van handvatten, informatie en trainingen kun je weer het heft in eigen handen nemen.
Bianca heeft diverse methodes en afsluittechnieken ontwikkeld voor HSP-ers. Ze is een pionier op het gebied van HSP integreren in de samenleving op een nuchtere en simpele manier.
Op zondag 7 oktober 2018 geeft ze weer een nieuwe workshop met snelle afsluittechnieken voor HSP-ers in Driebergen.
Nieuwsgierig? Hier staat meer informatie erover.