Een HSP-er wordt geboren met een extra uitrusting en deze zal nooit zomaar verdwijnen. Je bent paranormaal omdat je met je gevoel – soms wel meer dan 20 á 30 keer – meer kunt waarnemen dan een ander. Van tijd tot tijd lijkt het alsof je niet meer zo gevoelig bent en raakt het hoog-sensitieve even op de achtergrond. Onder invloed van je hormonen zal deze gevoeligheid af en toe schommelen. Voel je je lekker, dan is vaak je serotonine – ook wel het gelukshormoon genoemd – op peil en dan zul je van je gevoeligheid nauwelijks wat merken. Je bent op een positieve frequentie afgestemd, dus al het negatieve kun je prima aan.

Maar door een plotselinge, ogenschijnlijk lichte verandering kun je als HSP-er totaal de andere kant op slaan. Alles wat eerst totaal geen probleem leek en zelfs erg leuk was om te doen, valt nu zwaar en is ineens een grote uitdaging geworden. De oorzaak ervan kan een hormonale verandering in je lichaam zijn. Een HSP-er maakt tijdens zijn leven twee grote hormonale veranderingen mee: de para-explosie en de meno-explosie. Onder invloed van deze veranderingen kun je in een neerwaartse spiraal belanden, waar je soms maar moeilijk uit kunt komen.

De para-explosie ontstaat gedurende de puberteit en daar heb ik al meerdere artikelen over geschreven. Echter de meno-explosie is vele malen heftiger en daar is maar weinig over bekend. Deze periode kan tussen de drie en tien jaar duren en de eerste symptomen openbaren zich tijdens de pre-menopauze en dat is vaak rond je veertigste levensjaar. De hormonale verandering heeft direct invloed op de paranormale vermogens van een HSP-er en brengt vaak een reeks lichamelijke- en geestelijke klachten met zich mee, zoals: slaapstoornissen, stemmingswisselingen, vermoeidheid, angsten, onzekerheid, buikklachten, rugpijn, schouder- en nekklachten, niet van veranderingen houden en heel erg de controle willen behouden over allerlei zaken.

De meno-explosie komt vaak na een periode dat men zich ontzettend lekker voelde en dan is een heftige terugslag een onaangename verrassing. Tijdens deze periode komen ervaringen naar boven waarbij je vaak je verdriet hebt weggeduwd, omdat er geen ruimte was om deze te verwerken. Omdat het dan plotseling omhoog popt zonder een directe aanleiding en in combinatie met de hormonale verandering, waardoor er vaak minder serotonine aangemaakt wordt, is het moeilijk om er goed de vinger op te leggen of het gaat om de meno-explosie, een burn-out of een depressie.

Muziek en afsluittechnieken zijn mooie hulpmiddelen om een HSP-er die in de meno-explosie zit weer op een prettige frequentie te krijgen. Alles om ons heen heeft een trillingsniveau, dus wij als mensen ook. Door je af te stemmen op een hogere frequentie – en dat kan door muziek te luisteren- kan dit van grote invloed zijn op je lichaam en geest. Diverse muziekprogramma’s heb ik voor cliënten geschreven die ze dan 6 dagen lang beluisterden en dan meteen merkten dat hun klachten afnamen en vaak ook verdwenen. Je afstemmen op een positieve frequentie zorgt ervoor dat je lichaam mee gaat resoneren. Dat wil zeggen dat je lichaam de positieve frequentie ervan aanneemt, wat je gemoedstoestand zal beïnvloeden. De hypofyse, een hormoonklier die door de meno-explosie ontregeld raakt en waar drie belangrijke hormonen worden aangemaakt, heeft direct invloed op onze slaap en stemmingswisselingen.

Resonantiemuziek op 936 hz (https://www.mixcloud.com/…/936hz-clear-your-mind…/) De frequentie van de hypofyse, zal een gunstige invloed hebben op je gemoedsrust.

De meno-explosie kan ervoor zorgen dat een HSP-er maar liefst 40 á 50 keer gevoeliger wordt dan een niet HSP-er en dat brengt dan heel wat uitdagingen met zich mee als je continu die prikkels moet verwerken. Overprikkeling tijdens de overgang verdient daarom extra aandacht, want maar liefst 20 % van de wereldbevolking wordt geboren als HSP-er. Een preventief handelen is dan beter dan de hele medische molen bewandelen. Of een diagnose krijgen die geen rekening houdt met je hoog-sensitiviteit.

Delen waardeer ik maar een ander misschien ook. ❤