Kinderen die teveel prikkels krijgen via hun zintuigen en daardoor gedragsproblemen ontwikkelen, zijn al van diverse kanten belicht door hulpverleners. Een minder bekend, maar toch zeer veel voorkomend probleem is dat kinderen overprikkeld raken omdat ze meer kunnen waarnemen dan anderen, omdat ze extra voelsprieten hebben uitstaan.

HSP ONBEKEND
Hooggevoeligheid komt maar liefst voor bij twintig procent van de wereldbevolking en kan voor ernstige problemen zorgen als men overprikkeld raakt. Omdat overprikkeling van hooggevoelige personen (HSP) vaak onbekend is, zoeken hulpverleners in een totaal andere richting naar de oorzaak. ADHD, PDD NOS, ADD, MCDD en autistisch aanverwante stoornissen zijn veelgestelde diagnoses waar dan ook medicatie voor wordt voorgeschreven.

MENSELIJKE SPONSEN
HSP’ers zijn menselijke sponzen en zij absorberen emoties van anderen en energieën uit hun omgeving. Daardoor raken zij verzadigd. Dat geeft letterlijk een zwaar gevoel, lichamelijk onverklaarbare klachten zoals buikpijn, hoofdpijn en vermoeidheid, maar ook andere reacties. Ze voelen een emotie die ze niet kunnen verklaren, maar hun lichaam reageert erop. Omdat ze zintuiglijk niet kunnen verklaren wat ze voelen, gaan ze twijfelen aan hun gevoel. Vanbinnen ontstaat een onrust en de chaos in het hoofd wordt groter. Niet alleen de externe prikkels zorgen voor chaos, ook de innerlijke onrust. Om de prikkels te verminderen, weten HSP’ers dat bewegen helpt of terugtrekken in je eigen wereld. Kinderen die overprikkeld zijn laten dit duidelijk in hun gedrag zien: druk- of teruggetrokken gedrag.

AFSLUITEN
Als een HSP’er zijn voelsprieten intrekt, komt er veel minder informatie naar binnen en raakt deze minder snel overprikkeld. Door de afsluittechnieken die Benazir heeft ontwikkeld, is het mogelijk om binnen een paar seconden rust te creëren in het hoofd van een HSP’er. Het werkt zo effectief dat momenteel duizenden kinderen in Nederland, België en Duitsland deze afsluittechniek hanteren. Kinderen die ADHD gediagnosticeerd waren, hebben hun medicatie (in samenspraak met hun kinderpsychiaters) kunnen reduceren tot het minimale.

HSP is een volksprobleem dat veel onbekendheid en onbegrip ten deel valt, maar ook veel positieve kanten kent.

Bianca is contextuoloog. Zij legt de drie p’tjes naast elkaar om een casus vanuit diverse invalshoeken te kunnen benaderen: psychologie, pedagogie en parapsychologie. Zij heeft het vermogen om direct in contact te komen met het onderbewustzijn van de mens, waar vele onbewuste processen zijn opgeslagen, waaronder angsten, woede, verdriet en blokkades.