Nu de blaadjes van de bomen langzaam eraf gaan vallen en de herfst zijn intrede doet, is er een groep mensen voor wie de dagen somber, zwaar en soms wel uitzichtloos worden. Een groep mensen die gevoelig zijn voor externe factoren zoals sferen, geluiden en seizoenen. Deze externe factoren kunnen de gemoedsstemming van een gevoelig persoon zoals een HSP-er (Hoog Sensitief Persoon) zo beïnvloeden dat deze zelfs in een winterdepressie kan raken.

Dat energie invloed heeft op mensen is al lange tijd bekend. Dat wij mensen ook uit energie bestaan en onze emotionele ontladingen voor vele obstakels kunnen zorgen in onze omgeving, is minder bekend. Als mens hebben we 6 basisemoties waarvan 4 min-emoties: angst, woede, verdriet en teleurstelling. Als we dus als mens alleen maar rustig op de bank zitten zonder iets specifieks te doen, dan zijn we op dat moment onbewust aan het ontladen. Dit zijn vaak min-emoties en die kunnen onze woonomgeving veranderen in een energetisch zwaar huis. Nu we meer binnen zitten en dus meer geconfronteerd worden met onze emotionele ontladingen, kan dit je in een neerwaartse spiraal doen belanden.

Een HSP-er neemt vaak veel meer waar op gevoelsgebied dan een niet HSP-er en zal in zo’n zware emotionele omgeving uiteindelijk onverklaarbare klachten krijgen. Een mens kan namelijk niet functioneren in een omgeving met min-energie zonder geestelijk of lichamelijk in te moeten leveren.
Vermoeidheid, lusteloosheid, stemmingswisselingen, negatieve gedachten en een depressief gevoel kunnen het gevolg zijn. Als er ook nog externe factoren, zoals het weer een rol spelen, dan zijn er weinig positieve punten, oftewel plus-energie die de boel omhoog kunnen trekken. Een HSP-er kan dan met de wisseling van de seizoenen zoveel last krijgen, dat er een depressief gevoel ontstaat, waardoor je het gevoel hebt dat je de komende winter maar met moeite kan doorkomen.

Hoe kun je dit verbeteren?
Door plus-energie, oftewel positiviteit aan je leven toe te voegen. Zowel van binnen als van buiten uit kan dat.
Je kunt door b.v. muziek waar je vrolijk van wordt al plus-energie toevoegen, maar ook door je focus te verleggen door naar de dingen te kijken die je hebt, in plaats van je tekorten te vergroten. Gezellig eten of een kopje koffie drinken kunnen al een bron van positiviteit zijn.
Dit zal direct invloed hebben op je binnenboeltje want als je jezelf richt op zaken waar je blij van wordt, zal je enige, maar zeer krachtige plus-emotie je naar een positieve hoogte tillen. Deze plus-emotie is zo krachtig dat het alle min-emoties doet vervagen.
Denk maar aan iemand die verliefd is: geluk is de plus-emotie en die voelt geen woede, angst of verdriet.

Het lijkt allemaal simpel, maar vaak ligt juist daar de oplossing.
Je gedachtegang kan je omgeving, maar ook je binnenboeltje positief veranderen, zodat uiteindelijk de serotonine (gelukshormoon) weer rijkelijk gaat vloeien en zijn werk gaat doen. En dat is een heel mooi hulpmiddeltje tegen een winterdip.

Wil je meer handvatten als HSP-er?

Dan is de workshop Leven Met Energie basis misschien wat voor jou.